2018-09-24, pirmadienis, 09:15.     Šiandien Radviliškyje saulė teka 07:08, leidžiasi 19:11, dienos ilgumas 12:2.

Radviliškiečių virėjų praktika Danijoje

2018-02-10, paskelbė Dienos NAUJIENOS
Radviliškiečių virėjų praktika Danijoje

Šeši virėjo specialybės mokiniai iš Radviliškio technologijų ir verslo mokymo centro atlieka penkių savaičių darbo praktiką Danijos ZBC koledže, Roskildės mieste.

 

Praktika prasidėjo 2018-01-15. Taip sutapo, kad kartu su mūsų mokiniais Danijoje šiuo metu praktiką atlieka 12 mokinių iš Šiaulių profesijos rengimo centro. Abi lietuvaičių grupės apjungtos į vieną klasę. Pirmą praktikos dieną mokiniai susipažino su savo mokytojais, su mokykla, jos mokymo baze, išklausė teorijos užsiėmimus apie saugos ir higienos reikalavimus ir pradėjo praktinius užsiėmimus virtuvėje.

 

Mokiniai maistą gamina pagal technologines korteles. Po pamokų vakare mokiniams duodamos naujos kortelės su receptais, kuriuos jie turi išsiversti iš anglų kalbos. Kitą diena būsimi virėjai gamina įvairius Danijos virtuvės tradicinius patiekalus iš mėsos, vištienos, žuvies, jūros produktų, vaisių ir daržovių, pagardindami juos įvairiais prieskoniais- imbieru, anyžiumi, muskato riešutu, šafranu.

 

 

Jaunuoliai mokosi gaminti patiekalus iš restoranų meniu. Tradicinį pietų arba vakarienės kursą sudaro pirmas patiekalas (bet ne sriuba), pagrindinis patiekalas ir keletas garnyrų bei desertų, kurie gaminami vienas po kito ir patiekiami klientui. Sriubų danai beveik nevalgo ir kavinių bei restoranų meniu jų nėra. Už tai yra daug įvairių sumuštinių: mažų (mūsų dar vadinamų „vieno kąsnio" sumuštinių) ir tradicinių daniškų didelių sumuštinių, kuriuos danai vadina „open sandwich" ir valgo su peiliu ir šakute.

 

Mūsų lietuvaičių klasė yra padalinta į 5 grupes. Visos grupės gamina tą dieną vienodus patiekalus, bet skonis visų išeina skirtingas. Mokiniams yra paskelbiamas Deadline, t.y. nustatytas laikas, kuriam visi patiekalai turi būti paruošti, papuošti ir patiekti. Nustatytą valandą tos dienos mokytojas paragauja ir įvertina kiekvienos grupės patiekalų skonį bei patiekimo kokybę. Mokytojai rašo kiekvienai grupei įvertinimus. Galutinius rezultatus mokiniai sužinos tik praktikos pabaigoje.

 

 

Taip pat mokytojai nori, kad mokiniai patys paragautų kiekvienos grupės pagamintą maistą, kad pajustų kiekvienos grupės ruošiamo maisto skirtumus. Gaunasi tarsi mini konkursai tarp grupių, nes kiekviena stengiasi pagaminti kaip įmanydamas geriau. Taip skatinamas komandinis darbas, mokiniai mokinami bendradarbiauti, pasidalinti tarpusavyje maisto ruošimo operacijas, kaip būna ir realioje virtuvėje.

 

Savaitgaliais mokiniams jau buvo organizuotos dvi ekskursijos į Kopenhagą. Mokiniai apsilankė Dinozaurų muziejuje, Akvariume „Žydroji planeta", dideliame prekybos centre, pažiūrėjo karališkos sargybos prie karaliaus rūmų pasikeitimo ceremoniją, apsilankė atrakcionų parke.

 

Jiems buvo organizuota ekskursiją į vieną iš brangiausių viešbučių, priklausančių Comwell tinklui. Viešbutis įsikūręs tyliose Roskildės apylinkėse, su vaizdu į jūrą ir 85 procentai jo svečių yra verslininkai, atvykstantys sudaryti sandorių ramioje ir atpalaiduojančioje aplinkoje. Šis viešbučių tinklas garsėja ir savo restoranais bei virtuvės šefais.

 

 

Įdomu tai, kad Danijoje daugelyje restoranų klientai turi labai mažai pasirinkimo. Tai, kokius patiekalus gaus klientai, yra ne jų pačių, bet virtuvės šefo pasirinkimas. Klientams tiesiog patiekiama tos dienos meniu korta ir visi jie valgo būtent tai, kas yra gaminama šią dieną. Tai šiek tiek panašu į mūsų kavinėse ir restoranuose siūlomus dienos pietus, su tokiu skirtumu, kad restorane siūlomas vienintelis pietų ir vakarienės patiekalų pasirinkimo variantas ir jokie kitokie patiekalai restorane tą dieną neruošiami. Siūlomas meniu pasikartoja kas dvi savaites. Tik jeigu klientai turi kažkokių specialių reikalavimų alergenams, siūlomas produktų pasirinkimas pakoreguojamas pagal jų pageidavimus.

 

Mūsų mokinius priėmė, ekskursiją po virtuvę ir viešbutį pravedė bei apie maisto ruošimo, aplinkos puoselėjimo ir atliekų tvarkymo filosofiją papasakojo aukščiausios klasės virtuvės šefas Rasmus Rasmussen, kuris prieš kelis metus laimėjo pasaulio čempiono vardą viename iš prestižinių virėjų konkursų. Viešbučio ir restorano darbuotojų moto yra: „Palikime pasaulį geresne vieta, nei radome".

 

Įkvėpti tokiais pavyzdžiais mokiniai dar daugiau stengiasi išnaudoti kiekvieną praktikos minutę ir įgyti kuo įmanoma daugiau patirties.

 

Mūsų mokyklos dvi grupeles mokytojai ypatingai giria ir pripažįsta, kad jų pagamintas maistas visada skaniausias. Vasario 6 dieną mokiniams ypatinga. Šiandien jie aptarnauja svečius. Klientai iš Roskildės bendruomenės atvyks į ZBC koledžo restoraną ir turės šventinius pietus. Paruošti jiems maistą patikėta RTVMC mokinių grupei.

 

Virėjo specialybės mokinių praktika atliekama pagal RTVMC įgyvendinamą Erasmus+ programos 1 pagrindinio veiksmo projektą Nr. 2017-1-LT01-KA102-035036 „Tarptautinis bendradarbiavimas, skirtas pagerinti mažiau galimybių turinčių ir neįgalių jaunuolių profesinį mokymą”.

 

Radviliškio technologijų ir verslo mokymo centro inf. ir nuotr.

 


REKLAMA


 

SVERIAME JŪSŲ KIEME

 

 

Parduodame baltarusiškus durpių briketus, plautą akmens anglį, beržo pjuvenų briketus, medžio granules. Atvežame. Sveriame Jūsų kieme. Taip pat parduodame malkas: rąsteliais, kaladėmis, skaldytas – uosinės, ąžuolinės, beržinės, alksninės, juodalksnio, mišrios. Kaina nuo 19 eurų. Atvežame.

Užsakymai priimami tel. +370 679 08900, +370 672 77720

 


REKLAMA


 

 

Ispaniški vytinti kumpiai tiesiai į namus

 

 

Ispaniški vytinti kumpiai laikomi kulinariniu paveldu ir Lietuvoje, tai ne tik skanus delikatesas ant pietų stalo, bet ir puikiai pritaikyta dovana. Dėl savo išskirtinės kokybės, juos yra pamėgę ir mūsų nuolatiniai pirkėjai. Kumpis tiesiog tirpsta burnoje, dėl švelnios tekstūros ir intensyvaus skonio. Mūsų siūlomas sertifikuotas ispaniškas kumpis yra natūraliai brandinamas. Naudojami gamtos ištekliai: kalnų oras, natūrali drėgmė ir kumpiui tinkamiausia temperatūra. Todėl pagrindinis mūsų tikslas yra supažindinti su išskirtinio skonio kokybe. Siūlome dvejas kumpių rūšis, taip pat vakumuotą iškaulėtą galinės kojos kumpį ir „Chorizo dešras”.

 

 

*Siūlomos kumpių rūšys:


Priekinės kojos mentė "Paletilla Bodega" – 1 kg/ 11,5 €, vytinimo laikas 9-12 mėn.
Galiojimo laikas 12 mėn. Svoriai nuo 4,5 kg iki 5,5 kg. 

Galinės kojos kumpis "Jamon Gran Reserva" –  1 kg/ 15 €, vytinimo laikas 18-24 mėn. 
Galiojimo laikas 12 mėn. Svoriai nuo 6,5 kg iki 8 kg

Stovas ir pjaustymo peilis ( komplektas) – 14 €

 

 

*VILNIUJE vytinto kumpio pristatymas į namus NEMOKAMAS!
*Prekių atsiėmimo adresas: 
Vytenio g. 50, Vilnius. Dirbame iki 18 val. 
*Į kitus miestus siunčiame NEMOKAMAI kurjeriu, prekės pristatomos per 1-2 d.d. *Galimybė atsiskaityti už prekes kurjeriui grynaisiais atsiimant prekes.

Daugiau informacijos:  +370 607 88 656
El.paštas: 
info@seranas.lt

Mūsų elektroninė parduotuvė: WWW.SERANAS.LT

Sekite naujienas: www.facebook.com/seranas.lt

 


REKLAMA


 

Kurkime jaukią atmosferą kartu! 

 

 

PROJEKTUOJAME IR GAMINAME

Virtuvės ir svetainės baldus, spintas su stumdomomis durimis, stumdomas sistemas, drabužines, pertvaras,  miegamuosius, prieškambario baldus, vonios baldus,  vaiko kambario baldus, biuro baldus (visuomeninės paskirties baldai), darželio baldus, stalus, komodas, recepcijas. 

 

GARANTUOJAME KOKYBĘ IR ILGAAMŽIŠKUMĄ

Teikiame PROFESIONALIĄ BALDŲ SURINKIMO PASLAUGĄ. Dirbame visoje Lietuvoje. Galime komplektuoti 4-6 žmonių brigadas, domina didesni objektai Lietuvoje ir Europos Sąjungoje.

 

TAIKOME NUOLAIDAS

Pastoviems klientams išskirtinės kainos!

 

GARANTIJA 24 MĖNESIAI

Priežiūra ir pagalba pasibaigus garantiniam aptarnavimui.

 

KONTAKTAI

Šarūnė Tarvydaitė: +37069888754

El. paštas: vadyba@baldukalve.lt

Svetainė:  www.baldukalve.lt

facebook: https://www.facebook.com/www.baldukalve.lt/

 

 

VISADA esame pasirengę suteikti skubią ir Jūsų norus atitinkančią paslaugą!  Neturime papildomų ar šalutinių verslo išlaikymo kaštų. DIRBAME BE TARPININKŲ. Ir tai yra - FAKTAS!

 


REKLAMA


 

Medienos turgus Šiauliuose

 

 

Parduodame statybinę medieną (ąžuolo brūsus, diles), lentas, brūsus, kuolus, apdailos lenteles. Randame sprendimus jūsų statyboms. Pagal susitarimą galime atvežti tiesiai į jūsų statybų aikštelę.


Platus pasirinkimas matmenų.
Pasirūpiname pristatymu.
Supjauname pagal jūsų ilgius.
Priimame užsakymus jūsų matmenims.

 

Galime tiekti džiovintą medieną.
Geras kainos ir kokybės sprendimas.
Išrašome sąskaitas-faktūras.
Prašome apsilankyti, esate laukiamas. Liksite patenkintas.

 

Daugiau informacijos galite rasti čia.

 

Šiauliai, tel. 861637888

 
 
Contact form

Šios dienos vardadieniai

Apklausa

Jei šiandien vyktų rinkimai į Radviliškio rajono tarybą, kuriai politinei jėgai atiduotumėte pirmenybę